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臨牀透析 Vol.33 No.12 ( 2017年 11月 )
透析患者向け治療食の最先端
Forefront of therapeutic food for dialysis patients
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特集一覧
1-1
[総論]年代ごとに求められる透析患者の栄養管理のあり方
Age-specific and individualized approaches for nutritional management of maintenance dialysis patients
金澤 良枝
Yoshie Kanazawa
1-2
[総論]三大栄養素の重要性―消化・吸収・代謝および各種ビタミンの働き
Importance of three major nutrients and vitamins
花房 規男
Norio Hanafusa
1-3-1
[総論]腸内細菌の重要性 a. 腸内細菌叢を正常に保つための特殊成分
Specific elements for maintaining human gut microbiota
辨野 義己
Yoshimi Benno
1-3-2
[総論]腸内細菌の重要性 b. 慢性腎臓病患者における腸内細菌と栄養
Intestinal bacteria and nourishment in CKD patients
佐藤 稔
Minoru Satoh
2-1
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]栄養改善における重要なアミノ酸とは?
Role of essential amino acids in nutritional improvement for dialysis patients
椿原 美治
Yoshiharu Tsubakihara
2-2
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]エネルギー源としての糖質の有効な活用法とは?
What is the usefulness of carbohydrates as a calorie source?
山根 由弘
Yoshihiro Yamane
2-3
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]エネルギー源としての脂質の特性と有効な活用法とは?
Importance of ingesting adequate quantities of lipids as energy source for kidney disease patients
渡邉 愼二
Shinji Watanabe
2-4
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]食物繊維の種類と有用性とは?―便秘対策
Types and utility of dietary fiber
唐澤 幸司
Koji Karasawa
2-5-1
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]電解質調整食品の開発とその有用性とは? a. 低カリウム含有量野菜
Utility of vegetables with low potassium contents
小川 敦史
Atsushi Ogawa
2-5-2
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]電解質調整食品の開発とその有用性とは? b. 低リン食品
Utility of low-phosphorus foods
守田 俊介
Shunsuke Morita
2-6
[最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]特殊食品を用いた献立例
Menu for special foods for dialysis patients
齋藤 かしこ
Kashiko Saito
3-1
[コラム]高齢者向けの栄養ガイドラインの必要性―4つのカテゴリ分類
金澤 良枝
3-2
[コラム]透析患者の食欲増進
長谷川 元
3-3
[コラム]透析患者におけるマグネシウム・葉酸
坂口 悠介
連載一覧
0
最近,人材育成で思うこと
石田 陽一
OPINION
4
視力低下を契機に腎機能障害を認めた1例
杉山 浩一
ケース・スタディ
5
240 µg/weekの高用量ダルべポエチンアルファ静脈注射により貧血改善を認めた骨髄異形成症候群合併維持透析患者の1例
橋本 整司
症例報告