臨牀透析 Vol.33 No.12(2-5-1)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]電解質調整食品の開発とその有用性とは? a. 低カリウム含有量野菜
発刊年月 2017年 11月
著者 小川 敦史 秋田県立大学生物資源科学部/JST, Crest
【 要旨 】 腎臓病透析患者はカリウム摂取量が制限されており,カリウム含有量の多い野菜の摂取が制限されている.その結果,野菜成分に含まれる栄養素を摂取することができないことによる問題があった.その問題を解決するために,通常のものに比べてカリウム含有量の少ない「低カリウム含有量野菜」の栽培方法を確立した.その結果,従来の栽培法に比較して1/4~1/7のカリウム含有量にまで削減することができた.低カリウム含有量野菜は透析患者の生活の質(QOL)の改善に貢献できる可能性が示唆されている.本稿では,低カリウム含有量野菜の栽培方法の確立に関する研究過程から,実用化の現状,医学的知見,今後の問題点などについて解説する.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title Utility of vegetables with low potassium contents
Author Atsushi Ogawa Department of Biological Production, Akita Prefectural University / JST, Crest
[ Summary ] It is recommended kidney disease patients receiving dialysis have limited potassium intakes including intake of vegetables with high potassium content. Dialysis patients cannot absorb other nutrients contained in vegetables. To solve these problems, methods of cultivating vegetables with low potassium contents as compared to normal vegetables were studied. As a result, potassium content decreased from a quarter to one-seventh of that in vegetables cultivated by conventional methods. The possibility that low potassium content vegetables may contribute to improvements in the quality of life (QOL) for dialysis patient is suggested. In this paper, I explain the research process for establishing cultivation methods for vegetables with low potassium contents, the present conditions for practical use, related medical knowledge and possible future technical problems.
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