臨牀透析 Vol.33 No.12(2-5-2)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]電解質調整食品の開発とその有用性とは? b. 低リン食品
発刊年月 2017年 11月
著者 守田 俊介 森永乳業株式会社研究本部健康栄養科学研究所
【 要旨 】 リン摂取量はたんぱく質摂取量と強く相関するため,透析患者ではたんぱく質栄養状態を良好に保ちながらリンの摂取量を管理することが求められる.リン/たんぱく質比の低い良質なたんぱく質を摂取するなどの工夫が必要となり,低リン食品の使用が有用である.一方で,食事摂取量が低下している低栄養の人には,低リン血症への配慮も必要となる.血清リン濃度が低い場合は,一定程度のリンが配合されたリン調整食品を利用し,透析による除去量とのバランスを図る.個々の患者の栄養管理に合わせて適切な低リン食品を選択する.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title Utility of low-phosphorus foods
Author Shunsuke Morita Wellness & Nutrition Science Institute, R&D Division, Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
[ Summary ] Maintaining sufficient protein intake and avoiding protein malnutrition are necessary for phosphorus management because there is a strong association between dietary protein levels and phosphorus intake. Combining foods with low phosphorus content and high-quality protein foods is useful to maintain low phosphorus-to-protein ratios.
On the other hand, hypophosphatemia must be considered in patients with insufficient dietary intake. In the cases of hypophosphatemia, foods containing moderate amounts of phosphorus may be useful to replace the amounts lost during dialysis. Appropriate foods with low phosphorus content are chosen according to individual nutritional management programs, considering various factors such as nutritional status, dietary intake and dialysis schedule.
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