臨牀透析 Vol.33 No.12(2-2)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]エネルギー源としての糖質の有効な活用法とは?
発刊年月 2017年 11月
著者 山根 由弘 株式会社HプラスBライフサイエンス営業企画課学術担当
【 要旨 】 必要エネルギーの50~65%は糖質から摂取する必要がある.たんぱく質制限を行うとさらに糖質の摂取比率が増し,その重要性も増す.インスリンによる蛋白質の分解抑制や合成促進効果があるため,糖質の蛋白質節約作用も期待できる.たんぱく質制限時の糖質源として低たんぱく米・低たんぱく小麦・デンプン製品とともに,「粉飴」(マルトデキストリン)がよく使われる.粉飴はたんぱく質を含まず,甘さもほとんどなく,水によく溶け,粘度も上げないのでいろいろなものに加えることができる.糖質の有効な活用法とは,「粉飴」を活用することと考える.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title What is the usefulness of carbohydrates as a calorie source?
Author Yoshihiro Yamane H+B Life Science Co., Ltd.
[ Summary ] It is necessary to consume 50-65 % of daily calorie intake from carbohydrates. The ratio of intake of carbohydrates increases with a protein-restricted diet. The protein sparing effect of carbohydrates also occurs because insulin has an effect on increased protein synthesis and inhibition of protein degradation. Low protein rice, low protein flour, starch products and maltodextrin are commonly used as carbohydrate calorie sources for protein-restricted diets. Maltodextrin does not contain protein, does not provide sweetness, dissolves well in water, and does not increase viscosity. Therefore we can incorporate it into various foods and drinks. It is thought maltodextrin may be an important carbohydrate based calorie source.
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