臨牀透析 Vol.33 No.12(1-3-1)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [総論]腸内細菌の重要性 a. 腸内細菌叢を正常に保つための特殊成分
発刊年月 2017年 11月
著者 辨野 義己 特定国立研究開発法人理化学研究所イノベーション推進センター辨野特別研究室
【 要旨 】 培養・単離を介さない手法によるヒト腸内常在菌多様性解析はその生活特性との関連を明らかにする手段として用いられ,生活特性(年齢,性別,BMI,食生活,運動習慣など)との関係も解明されるようになった.さらに,腸内常在菌の改善のための特殊成分,とくにプロバイオティクスやプレバイオティクスについて言及する.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title Specific elements for maintaining human gut microbiota
Author Yoshimi Benno Benno Lab, RIKEN Innovation Center
[ Summary ] By employing culture-independent analysis, multiple associations between gut microbiota and lifestyle characteristics, including age, gender, BMI, dietary habits, and other habits were examined. It is well-known that probiotic and prebiotic activities improve gut microbiota composition.
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