臨牀透析 Vol.33 No.12(2-6)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]特殊食品を用いた献立例
発刊年月 2017年 11月
著者 齋藤 かしこ 横浜栄共済病院栄養指導科
【 要旨 】 野菜や果物を気にせずに食べたい.乳製品を摂りたい.食事量が減ってエネルギー・たんぱく質不足によりフレイルやPEW (protein energy wasting)に陥るのを防ぐためにはどうしたらよいのか,最近話題の低カリウム野菜,栄養補助食品を利用し透析患者の毎日の食事をどのようにアレンジできるか,献立例を作成し,制限のある食事療法を行っている患者の精神的負担を軽減できるように考えてみた.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title Menu for special foods for dialysis patients
Author Kashiko Saito Department of Nutrition, Yokohama Sakae Kyosai Hospital
[ Summary ] Many dialysis patients want to eat without concern for particular vegetables or fruits. Many dialysis patients want to eat dairy products. How can we arrange for the utilization of low-potassium vegetables? Dietary supplements have been a recent topic concerning prevention of PEW (protein-energy-wasting) due to lack of dietary intake and energy, protein shortages. Efforts were made to reduce the mental burden on patients who are receiving diet therapy.
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