臨牀透析 Vol.33 No.12(2-3)


特集名 透析患者向け治療食の最先端
題名 [最新栄養学を透析患者にどのように取り入れるか!将来展望]エネルギー源としての脂質の特性と有効な活用法とは?
発刊年月 2017年 11月
著者 渡邉 愼二 日清オイリオグループ株式会社中央研究所研究第7課
【 要旨 】 腎臓病患者にとって,脂質をエネルギーとして過不足なく適切量摂取することは重要である.脂質の過剰な摂取は脂質異常症を介して慢性腎臓病の発症や進行のリスクを高める.一方,エネルギー不足は,蛋白質の異化を亢進させ,サルコペニア発症の要因や,骨格筋減少に伴う耐糖能異常,運動不足の原因となるため,腎機能保護の観点からマイナスである.最近,注目されている中鎖脂肪酸油(MCT)は,ほぼ無味・無臭であり,低蓄積性で消化・吸収に優れる特徴をもち,低栄養やサルコペニアの改善効果が期待されている.その意味でも,MCTは今後,大きな可能性を秘めている.
Theme Forefront of therapeutic food for dialysis patients
Title Importance of ingesting adequate quantities of lipids as energy source for kidney disease patients
Author Shinji Watanabe Central Research Laboratory, Oils & Fats for Wellness Research Group, The Nisshin OilliO Group, Ltd.
[ Summary ] It is important for patients with kidney diseases to consume adequate amounts of lipids as energy sources. Excessive intake of lipids increases the risk of development and progression of chronic kidney disease via dyslipidemia. On the other hand, energy deficiency enhances protein catabolism. This is negative from the viewpoint of protecting kidney function because of factors including sarcopenia, impaired glucose tolerance accompanied by skeletal muscle decrease and lack of exercise.
Medium-chain triglycerides (MCT), which have attracted attention, have interesting characteristics (tasteless, odorless, low accumulation, easy digestion and high rates of absorption). It is hoped that MCT may provide the effect of reducing protein-energy malnutrition and sarcopenia. As a result, MCT may provide great potentials in future medical care.
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