腎と骨代謝 Vol.31 No.2(8)


特集名 骨粗鬆症リエゾンサービスの現状と未来
題名 骨粗鬆症リエゾンサービスと栄養指導
発刊年月 2018年 03月
著者 上西 一弘 女子栄養大学栄養生理学研究室
【 要旨 】 骨粗鬆症リエゾンサービス(OLS)における管理栄養士の役割は,患者の栄養状態を把握(アセスメント)し,適切な指導を行うことである.骨粗鬆症の栄養指導の基本は,適切なエネルギーおよび栄養素をバランスよく摂取したうえで,カルシウム,ビタミンD,ビタミンKなど骨の健康に重要な栄養素の摂取を心がけることである.高齢者の場合には,エネルギーやタンパク質が不足するとサルコペニアになることがある.サルコペニアは筋肉量,筋力の低下であり,転倒のリスクも高まる.転倒は骨折のリスクとなる.したがって,骨粗鬆症の栄養指導では骨だけではなく,筋肉についても考慮する必要がある.
Theme Perspective of Osteoporosis Liaison Service in Japan
Title Osteoporosis Liaison Service and nutritional guidance
Author Kazuhiro Uenishi Laboratory of Physiological Nutrition, Kagawa Nutrition University
[ Summary ] The role of a registered dietitian in the Osteoporosis Liaison Service (OLS) is to assess the patient's nutritional status and provide appropriate guidance. The basis for the nutritional guidance for osteoporosis is to ingest appropriate amounts of nutrients important for bone health, such as calcium, vitamin D2 and vitamin K, as well as appropriate amounts of calories and nutrients. In the case of the elderly, sarcopenia may occur when the energy and protein intake is insufficient. Sarcopenia involves a decrease in muscle mass and muscular strength and is associated with an increased risk of falling and fractures. Therefore, in the nutritional guidance for osteoporosis, it is necessary to consider not only the bones but also the muscles.
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