腎と骨代謝 Vol.30 No.1(4)


特集名 骨ミネラル代謝と疾患
題名 慢性腎臓病における栄養障害と低リン血症
発刊年月 2017年 01月
著者 奥野 仙二 仁真会白鷺病院内科
著者 石村 栄治 大阪市立大学大学院医学研究科腎臓病態内科学
【 要旨 】 慢性腎臓病においては,栄養障害が高頻度にみられ,この栄養障害は生命予後とも深く関連していることが知られており,protein-energy wasting(PEW)と呼ばれている.また,この栄養障害は,サルコペニアやフレイルの主要な原因ともなっている.栄養障害の原因としては,栄養摂取不足,慢性炎症,内分泌・代謝異常などが考えられている.栄養状態の評価方法としては,食事摂取量調査,身体計測,生化学的検査や栄養スコア化法がある.血清リン濃度は,リンの摂取量つまりは蛋白質の摂取量の影響を受けるため,血清リン濃度が低値である場合には,蛋白質の摂取量が低下している可能性がある.透析患者では,血清リン濃度が低いと生命予後が不良であることが報告されているが,これは低リン血症では栄養障害が存在する可能性があることを示唆しているものと考えられている.
Theme The impact of bone and mineral disorders on multiple diseases
Title Protein-energy wasting and hypophosphatemia
Author Senji Okuno Department of Internal Medicine, Shirasagi Hospital
Author Eiji Ishimura Department of Nephrology, Osaka City University Graduate School of Medicine
[ Summary ] Protein-energy wasting (PEW) has been shown to be highly prevalent and associated with increased morbidity and mortality in patients with chronic kidney disease. It is thought that PEW is an important cause of sarcopenia and frailty. PEW is believed to result from inadequate protein and energy intake, chronic inflammation, endocrine disorders, metabolic acidosis, loss of nutrient into the dialysate, and dialysis-induced catabolism. A variety of methods are available for the assessment of nutritional status in dialysis patients, including assessment of food intake, physical examination, anthropometry, laboratory tests, and nutritional scoring systems. Because foods high in protein are a main source of dietary phosphorus, imposing dietary phosphorus restriction is often associated with a reduction in dietary protein intake and can lead to PEW. It has been reported that there is an association between low phosphorus concentrations and higher mortality in dialysis patients. This association may be due to a reduced protein intake and worsening nutritional status for patients with hypophosphatemia.
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