腎と骨代謝 Vol.30 No.1(3)


特集名 骨ミネラル代謝と疾患
題名 日本人におけるカルシウム摂取とその異常
発刊年月 2017年 01月
著者 石見 佳子 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所 国立健康・栄養研究所食品保健機能研究部
【 要旨 】 日常的なカルシウムの摂取が骨の健康維持に重要であることは,多くの研究で明らかにされているが,骨折の予防効果については結果が一致していない.「日本人の食事摂取基準」では,カルシウムの推奨量は成人男性で650~800mg/day,成人女性で650mg/dayに設定されている.一方,平成26年の国民健康・栄養調査の結果では,カルシウムの摂取量は20歳以上の男女ともに500mg/dayに達していない.国民健康・栄養調査の結果では,乳製品の摂取量は15歳以上で急激に減少傾向を示しており,これはカルシウムの摂取量と相関している.日本人においては乳製品の摂取量と骨密度に関連があることが報告されていることから,積極的に乳製品を摂取することが望まれる.一方,カルシウムサプリメントの摂取は,ビタミンDとの併用で骨折予防効果があることが報告されている.しかし,カルシウムの過剰摂取により,ミルクアルカリ症候群等の健康影響が生じることから,過剰摂取には注意を要する.
Theme The impact of bone and mineral disorders on multiple diseases
Title Calcium intake abnormalities in Japanese populations
Author Yoshiko Ishimi Department of Food Function and Labeling, National Institute of Health and Nutrition, National Institutes of Biomedical Innovation and Health and Nutrition
[ Summary ] The fact that daily calcium intake is important for the maintenance of bone health has been clarified in many studies. However, the preventive effects of calcium intake in relation to hip fractures is still controversial. In the Dietary Reference Intakes (DRIs) for Japanese, the Recommended Dietary Allowance of calcium is set at 650-800 mg/day for adult men and 650 mg/day for adult women. On the other hand, results from the National Health and Nutrition Survey in Japan as of 2014, indicate intake of calcium in both men and women at 20 years of age or older does not reach to 500 mg/day. In the same nutrition survey, intake of dairy products, shows a markedly downward trend in those 15 years of age or older, which correlated with intake of calcium. Since calcium intake was reported to be associated with the intake of dairy products and bone mineral density in Japan, there is a need for additional intake of milk products. On the other hand, intake of calcium supplements has been reported to have a preventive effect on hip fractures in combination with vitamin D. However, attention is required to prevent overdoses, since excessive intake of calcium induces adverse effects such as milk-alkaline syndrome.
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