腎と骨代謝 Vol.29 No.4(2)


特集名 骨折予防のための栄養と運動
題名 骨折予防を目指した高齢者の栄養と運動
発刊年月 2016年 10月
著者 小川 純人 東京大学医学部附属病院老年病科
著者 秋下 雅弘 東京大学医学部附属病院老年病科
【 要旨 】 高齢者において介護予防の推進や身体機能低下を防ぐ取り組みは健康寿命延伸の観点からも重要である.とくに高齢者の骨折・転倒予防は,生命予後やADLに及ぼす影響が大きいことからも重要な課題となっている.高齢者における骨折発生には,骨粗鬆症に伴う骨強度低下のほか,反射神経の機能減弱やサルコペニア・フレイルによる転倒予防機能の低下が大きなリスク因子となり,早期からの栄養や運動をはじめとする予防対策が必要である.本稿では骨折・転倒予防に向けた栄養・運動介入について概説する.
Theme Nutrition and exercise for the fracture prevention
Title Nutrition and physical activity intervention for fracture prevention
Author Sumito Ogawa Department of Geriatric Medicine, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo
Author Masahiro Akishita Department of Geriatric Medicine, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo
[ Summary ] Reduction of falls and fall-related fractures, in addition to osteoporosis treatment, is important to preserve functional activities, including activities of daily living. Nutrition and physical activity intervention are thought to be important in terms of prevention of fragility fracture.
戻る