腎と骨代謝 Vol.29 No.4(1)


特集名 骨折予防のための栄養と運動
題名 骨折予防を目指した成長期から閉経期までの栄養
発刊年月 2016年 10月
著者 廣田 孝子 京都光華女子大学健康科学部健康栄養学科
著者 廣田 憲二 阪和住吉総合病院産婦人科
【 要旨 】 骨粗鬆症や骨折予防のためには,一生を通じて骨密度を高く維持することが必要であるが,女性の骨密度は女性ホルモン分泌とともに変動する.まず女性ホルモンの上昇期である思春期に,骨量をできるだけ多く蓄積し,最大骨量(骨密度)を少しでも高めておくこと.次に,女性ホルモンが激減する更年期の骨量減少をできるだけ緩やかにさせることが,その後の骨折予防につながる.この間の若年期,とくに,妊娠・授乳期においても骨代謝が活発になるため,妊娠・授乳期の食生活の配慮も欠かせない.このような女性ホルモン分泌のライフサイクルに沿った,タイミングの良い,効率の良い食事改善と運動が必要となる.
骨折予防には,カルシウムやビタミンDだけでなく,野菜・果物,魚類(ω-3脂肪酸),動物性たんぱく質,マグネシウム,カリウム,ビタミンC,ビタミンKを多く摂る人にも骨折のリスクが低下することが報告されている.
Theme Nutrition and exercise for the fracture prevention
Title Role of diet in osteoporotic fracture prevention from adolescence to menopause
Author Takako Hirota Department of Health and Science, Kyoto Koka Women's University
Author Kenji Hirota Department of Obstetrics and Gynecology, Hanwa Sumiyoshi General Hospital
[ Summary ] The nutritional needs of growing children and adolescents required for the achievement of optimal bone mass and skeletal architecture remain the cornerstone for the prevention or delay of late-life osteoporosis and fractures. Healthy diets providing balanced intakes of all nutrients continue to be the optimal method to promote bone health. Calcium and vitamin D requirements have been established. A number of other nutrients, including protein, vitamin C, vitamin K, magnesium, potassium and omega 3 fatty acids are important for maintaining bone health and preventing of osteoporosis and fragility fractures. Healthy diets providing balanced intakes of all nutrients continue to be the preferred means to promote bone health in older adults.
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