腎と骨代謝 Vol.28 No.1(9)


特集名 慢性腎臓病と老化─Phosphate connection
題名 リンの栄養学─食物中のリンと食品添加物
発刊年月 2015年 01月
著者 塩崎 雄治 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部分子栄養学分野
著者 宮本 賢一 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部分子栄養学分野
【 要旨 】 高リン血症は慢性腎臓病(CKD)患者に共通してみられる病態であり,副甲状腺機能亢進症や腎性骨症の原因となるばかりでなく,その悪化は血管石灰化の進行や心血管系イベントの増加を招き,死亡率の上昇を招く.これらのことからCKD患者の病態管理において高リン血症の予防とその是正は非常に重要であり,これはリン吸着薬の投与と食事性リン制限の併用により行われる.われわれが食事から摂取するリンは,おもに高蛋白質食品または食品添加物に由来し,これはCKD患者において体内リンバランスを決定する重要な因子である.無機リン酸は有機リンに比べて吸収率が良いため,とりわけ添加物であるリン酸化合物(PO4)は日常の食生活で摂取するリンの量を著しく増加させるおそれがある.加えて,加工食品に含まれるリンの量やその種類に関する情報は提示されていないか,あるいは不正確であることが多い.
以上から,CKD患者に対して献立や食事計画を考える場合には,食品および食事中に含まれるリンの絶対量(添加物としてのリンを含む)と蛋白質に対するリン含量比の両方を考慮すべきである.
Theme Chronic kidney disease and aging -- Phosphate connection
Title Phosphorus related nutrition : Dietary phosphorus and food additives
Author Yuji Shiozaki Department of Molecular Nutrition, Institution of Health Biosciences, the University of Tokushima Graduate School
Author Kenichi Miyamoto Department of Molecular Nutrition, Institution of Health Biosciences, the University of Tokushima Graduate School
[ Summary ] Hyperphosphatemia is a common disorder in patients with chronic kidney disease (CKD), and may result in hyperparathyroidism, as well as renal osteodystrophy. Hyperphosphatemia may also contribute to deterioration of vascular calcification and increase in mortality rates. As a result, correction and prevention of hyperphosphatemia is a main component of the management of CKD. This goal is usually achieved by administering phosphorus binders and restricting dietary phosphorus (P) intake. Dietary intake of P is derived largely from foods with high protein content or food additives and is an important determinant of P balance in patients with CKD. Food additives with PO4 can dramatically increase the amount of P consumed in the diet, especially because P is more readily absorbed in its inorganic form. Information concerning the P content and type in prepared foods is often unavailable or misleading.
Therefore, during dietary counseling for patients with CKD, we recommend patients be instructed to consider both the absolute dietary P content and the P-to-protein ratio available in foods as well as in food additives.
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