腎と骨代謝 Vol.26 No.1(6)


特集名 リンの栄養学
題名 リンと骨代謝:アルカリホスファターゼとリン代謝
発刊年月 2013年 01月
著者 祓川 摩有 日本女子大学家政学部食物学科
著者 五関-曽根 正江 日本女子大学家政学部食物学科
【 要旨 】 アルカリホスファターゼ(alkaline phosphatase;ALP, EC 3.1.3.1)は,リン酸エステルを無機リン酸とアルコールに加水分解する反応を触媒する酵素である.ヒトにおいては,少なくとも4種類のアイソザイムが存在しており,骨,肝臓,腎臓などに存在する「組織非特異型」,小腸に存在する「小腸型」「胎盤型」,そして「生殖細胞型」に分類されている.組織非特異型ALPのなかでも,骨型ALPは重要な骨形成マーカーの一つである.近年の研究から,骨型ALPが石灰化を阻害する無機ピロリン酸を分解して,石灰化を促進させるのに不可欠な酵素であることが示された.そこで本稿では,骨代謝における「ALPとリン代謝」について解説を行った.
Theme Physiological roles of phosphorus in nutritional science
Title Phosphorus and bone metabolism
Author Mayu Haraikawa Department of Food and Nutrition, Faculty of Human Sciences and Design, Japan Women's University
Author Masae Goseki-Sone Department of Food and Nutrition, Faculty of Human Sciences and Design, Japan Women's University
[ Summary ] Alkaline phosphatase (ALP, EC 3.1.3.1) hydrolyzes a variety of monophosphate esters into inorganic acids and alcohol. Human ALPs are classified into four types : tissue-non specific liver/bone/kidney (TNSALP), intestinal, placental, and germ cell types. Bone-specific ALP is one important bone formation marker. Recent studies have revealed that bone-specific ALP is indispensable for bone mineralization because it controlls concentrations of inorganic pyrophosphates, a potent calcification inhibitor. In this review, we describe the role of "ALP in phosphate metabolism" in relation to skeletal metabolism.
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