腎と骨代謝 Vol.26 No.1(3)


特集名 リンの栄養学
題名 経口摂取されるリン:食物中のリンと添加物としてのリン
発刊年月 2013年 01月
著者 伊藤 早苗 女子栄養大学給食・栄養管理研究室
著者 石田 裕美 女子栄養大学給食・栄養管理研究室
【 要旨 】 リン(P)はほぼすべての食品に存在する.国民健康・栄養調査によると現在の日本人のP摂取量は1日当り平均1,000mg弱であり,そのおもな供給源は穀類,魚介類,乳類である.通常の食事からのPの吸収率は平均60~70%であるが,食品によって異なる.近年,食品添加物からのPの摂取量増加が問題視されているがその量は明らかでない.また,食品添加物から摂取されるPは天然の食品からのPとは生体に与える影響が異なる可能性があるが,それを検証した研究は少ない.正確なPの摂取状況の把握と,適切なP摂取量の設定が望まれる.
Theme Physiological roles of phosphorus in nutritional science
Title Dietary phosphorus intake
Author Sanae Ito Laboratory of Administrative Dietetics, Kagawa Nutrition University
Author Hiromi Ishida Laboratory of Administrative Dietetics, Kagawa Nutrition University
[ Summary ] Phosphorus is present in most foods. In Japan the average phosphorus intake is less than 1,000 mg/day. The major sources of phosphorus are grains, sea food and dairy products. Absorption rates from the intestines are about 60-70 %, which differ according to type of food. Recently, increased phosphorus intake from food additives has come to be seen as a problem. However, the exact amount of phosphorus provided by food additives is unknown. The effects of phosphorus from food additives may differ from those due to natural food sources. On the other hand, little is known about these differences. It is necessary we clarify exact phosphorus intakes and determine proper recommended intake levels.
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