腎と骨代謝 Vol.26 No.1(2)


特集名 リンの栄養学
題名 魚類栄養におけるリン:養殖と自然界
発刊年月 2013年 01月
著者 杉浦 省三 滋賀県立大学環境科学部生物資源管理学科
【 要旨 】 リン(P)は動物だけでなく,植物においても必須の栄養素である.Pが自然水域に流入すると,植物プランクトンが増殖し,富栄養化や赤潮など環境汚染の原因となる.養殖は,排水処理を伴わない,環境負荷の高い産業である.養殖魚が飼料中のPを効率的に消化吸収できれば,Pによる環境汚染を低減することができる.そのための技術開発が進んでいる.
Theme Physiological roles of phosphorus in nutritional science
Title Phosphorus in fish nutrition : Aquaculture and the aquatic environment
Author Shozo Sugiura Department of Bio-resources Management, School of Environmental Sciences, The University of Shiga Prefecture
[ Summary ] Phosphorus is an essential nutrient not only for animals, but also for plants. Once phosphorus enter an aquatic environment it can stimulate algal growth, resulting in various forms of environmental pollution such as eutrophication and red tides. Aquaculture is an environmentally costly industry because it lacks adequate effluent treatment systems. Phosphorus pollution can be minimized by enhancing the efficiency of dietary phosphorus absorption in fish. The technology has come a long way in the past decade.
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