腎と骨代謝 Vol.26 No.1(1)


特集名 リンの栄養学
題名 細胞内のリン:リン酸と細胞機能
発刊年月 2013年 01月
著者 竹森 重 東京慈恵会医科大学分子生理学講座
【 要旨 】 リン(P)は,細胞内においてリン酸という強い陰電荷と親水性をもつ特徴的な要素として重要な位置を占めている.核酸においてはヌクレオシドを組み換え自由でありながら安定に繫ぐ糊として作用して遺伝情報を伝え,細胞膜にあってはリン脂質として滑らかに拡がる界面を形成し,細胞質ではアデノシン三リン酸(ATP)としてほどよい大きさの自由エネルギーを運ぶ媒体となり,その自由エネルギーを利用して細胞内のさまざまな物質にタグをつけ,機能蛋白の活性を制御する.これらのリン酸の特徴を収縮に特化した筋肉の中でATPが果たす役割という視点から眺めるとき,地球上の生命体がリン酸を利用して生命活動を実現する戦略が見えてくる.
Theme Physiological roles of phosphorus in nutritional science
Title Intracellular phosphorus : Phosphate and cell function
Author Shigeru Takemori Department of Molecular Physiology, The Jikei University School of Medicine
[ Summary ] Phosphorus in the form of phosphates plays important roles in cellular activity. Strong negative charges and hydrophilicity provide 1) stability and a high degree of freedom for connection of nucleosides in the form of nucleic acid, 2) Smooth extensibility and undisturbed continuity to cell membranes in the form of phospholipids, 3) a convenient vehicle for free energy in the form of adenosine tri-phosphates, and 4) prominent tags for control of activity of functional proteins under the effects of kinase and phosphorylase. The roles played by ATP in muscle cells, which are highly specialized to perform contractile tasks, suggest a general strategy of living organisms on the earth to realize life utilizing phosphorylation processes.
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