腎と骨代謝 Vol.22 No.4(7-2)


特集名 リンコントロール -- 基礎と実践
題名 低リン血症の病態と治療 (2) 生命予後と栄養障害
発刊年月 2009年 10月
著者 奥野 仙二 仁真会白鷺診療所
著者 石村 栄治 大阪市立大学大学院医学研究科腎臓病態内科学
【 要旨 】 透析患者においては,栄養障害が高頻度にみられ,この栄養障害は心血管系疾患などの発症・進展や生命予後と深く関連している.栄養障害の原因としては,栄養摂取不足,慢性炎症,内分泌・代謝異常などが考えられている.栄養評価の方法としては,食事摂取量調査,身体計測,生化学的検査や栄養スコア化法がある.血清リン濃度は,透析による除去やリン吸着薬などの影響を受けるため,直接の栄養指標としては適していないと思われる.しかし,血清リン濃度が不適切に低値である場合には,栄養摂取量が少なく,このためリンの摂取量も低下している可能性がある.したがって,透析患者では,血清リン濃度が低いと生命予後が不良であることが知られているが,これは低リンでは栄養障害が存在することを間接的に見ているものと考えられている.
Theme Phosphate regulatory system and disorder in phosphate homeostasis
Title Malnutrition and mortality in dialysis patients
Author Senji Okuno Kidney Center Shirasagi Clinic
Author Eiji Ishimura Department of Nephrology, Osaka City University Graduate School of Medicine
[ Summary ] Protein energy malnutrition has been shown to be highly prevalent and associated with increased morbidity and mortality in maintenance dialysis patients. Malnutrition is believed to be caused by inadequate protein and energy intake, chronic inflammation, endocrine disorders, metabolic acidosis, loss of nutrients into the dialysate, and dialysis induced catabolism. A variety of methods are available for the assessment of nutritional status in dialysis patients, including assessment of food intake, physical examination, anthropometry, laboratory tests, and nutritional scoring systems. Because foods high in protein are a main source of dietary phosphorus, imposing dietary phosphorus restriction is often associated with a reduction in dietary protein intake leading to malnutrition. It has been reported that there is a connection between low phosphorus levels and higher mortality rates in dialysis patients. This association may be due to reduced protein intake and worsening nutritional status in patients with hypophosphatemia.
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