腎と骨代謝 Vol.22 No.4(6-1)


特集名 リンコントロール -- 基礎と実践
題名 高リン血症の治療 (1) 栄養学と食事療法
発刊年月 2009年 10月
著者 森山 幸枝 広島女学院大学生活科学部管理栄養学科/佐藤循環器科内科・管理栄養士
【 要旨 】 腎機能が正常な状態では過剰なリンは尿中へ排泄されるが,腎不全患者ではリン排泄機構の廃絶により容易に高リン血症を生じてしまう.高リン血症は二次性副甲状腺機能亢進症や異所性石灰化,血管石灰化に伴う動脈硬化を促進し心血管系疾患発症の原因となる.リンはさまざま食品に含まれているため,食品に含まれるリン含有量の把握や食品選択など正確な知識をもつことが必須となる.腎不全患者にとって適正なリン制限食は,高リン血症の予防とともに低栄養状態を回避しうる重要な食事療法である.
Theme Phosphate regulatory system and disorder in phosphate homeostasis
Title Treatment of hyperphosphatemia -- Nutrition and diet therapy
Author Yukie Moriyama Department of Nutrition and Health Promotion, Hiroshima Jogakuin University / Sato Junkanki Hospital
[ Summary ] Kidneys with normal renal functions can excrete excessive phosphorus. However, if renal functions have deteriorated, phosphorus can not be adequately excreted in the urine. Therefore, hyperphosphatemia is frequently seen in patients with chronic renal failure. Hyperphosphatemia is a risk factor for caldiovascular disease, associated with the development of secondary hyperparathyroidism and ectopinc calcifi cation, particularly vascular calcifi cation. Because phosphorus is a nutrient contained in many foods it is necessity for patients to have correct knowledge about amounts of phosphorus contained in their diets. Phosphorus restricted diets are expected to be an important diet therapy for prevention of hyperphosphatemia and malnutrition in patients with chronic renal failure.
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