腎と骨代謝 Vol.20 No.1(6)


特集名 Ca/P/Mg輸送調節の新展開 -- 基礎と臨床
題名 食品成分によるカルシウム吸収調節と疾病予防
発刊年月 2007年 01月
著者 原 博 北海道大学大学院農学研究院応用生命科学部門食品科学分野食品栄養学研究室
【 要旨 】 カルシウムは,その摂取量が未だ不足しており,他の食事成分によるカルシウム吸収率を上げることは,骨量の維持に有効である.カルシウム吸収促進機構には,小腸内でのカルシウム不溶化防止や,難消化性糖の大腸発酵で産生される有機酸による,大腸での吸収促進が挙げられる.また,難消化性二糖であるダイフラクトースアンヒドリドIIIは,小腸において粘膜上皮細胞間経路を介して吸収を促進する.食物繊維も含めたこれらの難消化性糖の新しい生理作用として注目され,とくに腎不全や胃切除などのカルシウム吸収障害を有するラットの病態モデルにおいて,その有効性が強く発揮された.また,卵巣摘除ラットや自発運動を負荷した正常ラットにおいても,骨強度と骨密度を有意に上昇させることも明らかになった.
Theme New aspect of calcium, magnesium and phosphate transport -- Basic principles and clinical applications
Title Dietary promotion of intestinal calcium absorption and prevention of bone diseases
Author Hiroshi Hara Laboratory of Nutritional Biochemistry, Research Group of Food Science, Division of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
[ Summary ] Enhancement of calcium absorption rates in the intestines efficiently compensates for lower intakes of dietary calcium, which is usually absorbed at low rates. The mechanisms for increasing calcium absorption through dietary factors are first inhibiting formation of insoluble calcium salts in the small intestine, and secondly promotion of absorption in the large intestine through production of organic acids, which are enhanced by intestinal fermentation of nondigestible saccharides. Recently manufactured nondigestible disaccharide, difructose anhydrides III have been seen to increase calcium absorption via a paracellular pathway in the epithelial cell layer the small intestine. These nondigestible saccharides potentials effectively compensate for impaired calcium absorption brought on by renal failure or gastrectomy. Moreover, providing these food increase bone mineral density and bone strength in ovariectomized rats and normal rats, which experienced spontaneous running exercise.
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