臨牀透析 Vol.35 No.6(8)


特集名 AKI診療のエビデンスと課題
題名 AKI患者における栄養・代謝管理
発刊年月 2019年 06月
著者 加藤 明彦 浜松医科大学医学部附属病院血液浄化療法部
【 要旨 】 急性腎障害(AKI)患者の栄養介入により,1) permissive underfeedingは持続的腎代替療法の導入を減らす可能性があること,2) ICU在室中は経腸栄養が望ましく,静脈栄養の併用は7日目以降に開始すること,3) とくにインスリン使用中のAKI患者では低血糖に注意すること,4) AKI患者はフレイルを発症しやすいため,ICU退出後も長期にわたる栄養管理や運動リハビリテーションが必要であること,などが明らかとなっている.AKI患者の多くは高齢者のため,救命のための集中治療後にサルコペニア,認知機能低下,メンタルストレスなどの集中治療後症候群で苦しむ可能性がある.そのため,AKI患者の栄養管理は,人工呼吸器装着期間やICU在室日数・入院日数の短縮だけでなく,AKI回復後の身体機能低下を回復させるとともにCKD進展抑制を目標とする.
Theme Evidence and issue for clinical practice of acute kidney injury
Title Nutritional and metabolic management in AKI patients
Author Akihiko Kato Blood Purification Unit, Hamamatsu University Hospital
[ Summary ] Nutritional intervention in patients with acute kidney injury (AKI) has demonstrated that: 1) permissive underfeeding may decrease the risk of incident continuous renal replacement therapy; 2) enteral feeding is preferable during an intensive care unit (ICU) stay and combined enteral and parenteral nutrition will start at 7 days after ICU admission; 3) AKI patients' hypoglycemic episodes must be carefully monitored and managed, especially in case of insulin treatment; and 4) AKI patients are prone to the development of frailty, so nutritional management and exercise rehabilitation will be required after ICU discharge long-term. Many AKI patients are elderly, so they may be suffering from post-intensive care syndrome such as sarcopenia, cognitive impairment, and mental stress after the live-saving intensive treatment. The goal of nutritional management in AKI patients is not only to shorten the period of artificial ventilation and ICU and hospital stays, but also to recover physical impairment and to prevent the development of chronic kidney disease (CKD).
戻る