臨牀透析 Vol.35 No.10(8)


特集名 在宅血液透析の勧め―円滑導入のためのノウハウ
題名 在宅血液透析における栄養指導と栄養管理
発刊年月 2019年 09月
著者 北島 幸枝 東京医療保健大学医療保健学部医療栄養学科
著者 若井 陽希 麗星会品川ガーデンクリニック
【 要旨 】 在宅血液透析(HHD)は,個々のライフスタイルに合った透析を行うため,体重管理やカリウム管理がしやすいことから,患者は食事管理の意識が低くなりやすい.しかし,単に十分な透析が実施できていればよいのではない.乱れた食生活が続けば,生活習慣病や心血管疾患などの発症リスクは高くなる.HHD患者は,施設透析患者に比べ医療スタッフに会う機会が少ないことから,医療スタッフと患者の双方にとって定期受診は大切な時間である.私たち医療スタッフは,データだけでなく食事調査や身体計測などのアセスメントを加えながら,HHD患者に食事内容や食習慣から具体的な栄養指導を行うことが必要である.
Theme Reconsideration of standard hemodialysis: What is the optimal prescription and management for each patient?
Title Education regarding nutritional management in patients undergoing home hemodialysis
Author Yukie Kitajima Faculty of Healthcare, Division of Medical Nutrition, Tokyo Healthcare University
Author Haruki Wakai Reiseikai Medical Corporation Shinagawa Garden Clinic
[ Summary ] Weight management and management of serum potassium levels are easy with home hemodialysis because patients can perform dialysis to suit their individual lifestyle. However, awareness levels regarding dietary management are often low in these patients. An inappropriate diet predisposes these patients to the development of cardiovascular and lifestyle diseases. Compared with patients undergoing institutional dialysis, these patients have lesser opportunities to interact with medical staff. Maintaining regular visits is important for medical staff and patients undergoing home hemodialysis. Specific nutritional education regarding dietary habits is important in addition to assessments through diet surveys and physical measurements of various parameters, as well as data.
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