臨牀透析 Vol.35 No.1(3-1)


特集名 透析患者の糖尿病管理の新展開
題名 療養指導 (1) 食事療法
発刊年月 2019年 01月
著者 川畑 奈緒 自治医科大学附属病院臨床栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 糖尿病透析患者の食事療法は,エネルギーは30~35kcal/kg BW/dayを推奨するが,血糖および体重コントロール目的として25~30kcal/kg BW/dayまでの制限も考慮する.また,たんぱく質,食塩,カリウム,リンは,基本的には非糖尿病透析患者と同様とするが,透析量,血糖値を含む検査結果,身体所見および食事摂取量を評価しつつ調整していくことが重要である.とくに高齢者では,フレイル・サルコペニアの予防のため,たんぱく質摂取制限に伴う低栄養がないか,一定のたんぱく質摂取量を確保できているかを確認する.すなわち,個々の患者に合わせたプランを検討し,モニタリングしながら安全で効果的な管理を行う必要がある.
Theme New perspectives in the management of patients with diabetes undergoing dialysis
Title Dietary therapy
Author Nao Kawabata Department of Clinical Nutrition, Jichi Medical University Hospital
[ Summary ] The recommended energy intake prescribed for diabetic patients undergoing dialysis is 30-35 kcal/kg body weight (BW)/day and that for the control of blood glucose and body weight is 25-30 kcal/kgBW/day. The protein, salt, potassium, and phosphorus intake should be comparable with that in non-diabetic patients undergoing dialysis. However, the intake of these nutrients should be modified based on the quantity of dialysis, laboratory data including the blood glucose levels, physical examination findings, and the total dietary intake. It is important to monitor protein intake in elderly patients to prevent malnutrition and consequent sarcopenia and frailty. Thus, it is important to prepare an individualized nutrition program with regular monitoring of patients to ensure safe and effective management of this patient population.
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