臨牀透析 Vol.34 No.2(9)


特集名 透析患者のリハビリテーション―訓練と支援
題名 リハビリテーション患者の栄養学的サポート
発刊年月 2018年 02月
著者 黒住 順子 重井医学研究所附属病院・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者の高齢化に伴い,筋肉量の減少に加え,筋力の低下や身体能力の低下がみられるサルコペニアが増加している.サルコペニアの予防や改善のために,リハビリテーションのニーズが高まっているが,リハビリテーション対象者は低栄養状態であることが多い.低栄養状態でのリハビリテーションは,筋肉量を減少させてしまい低栄養を助長させてしまう.そこで,個人に合った栄養管理を行うことで低栄養の予防や改善に繫がり,リハビリテーションの効果を上げ,ADLやQOLの向上が期待できる.
Theme Rehabilitation therapy in dialysis patients -- training and support
Title Nutrition support for patients requiring rehabilitation
Author Junko Kurozumi Department of Nutrition Management, Shigei Medical Research Hospital
[ Summary ] Increases due to aging of the dialysis patients, in addition to the loss of muscle mass, muscle weakness and loss of physical ability are seen in sarcopenia. Sarcopenia prevention and improvement to the growing needs of rehabilitation and rehabilitation subjects low nutritional status should be. Rehabilitation of patients of low nutritional status would reduce the muscle mass, and this will contribute to the undernutrition. Therefore, by making personalized nutrition lead to the prevention of malnutrition and the improvement, increase in the effectiveness of rehabilitation and ADL and QOL improvement are expected.
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