臨牀透析 Vol.34 No.13(9)


特集名 腹膜透析患者のキュア&ケアのレベルアップ
題名 PD患者の食事・栄養指導
発刊年月 2018年 12月
著者 加藤 明彦 浜松医科大学医学部附属病院血液浄化療法部
【 要旨 】 最近の研究により,腹膜透析(PD)患者はサルコペニア・フレイルを高率に合併し,入院や生命予後と関連することが明らかになっている.サルコペニア・フレイルの発症・進展予防には,少なくとも1.0g/kg BW/day以上のたんぱく質摂取と十分なエネルギー確保が必要であるが,多くのPD患者はエネルギー・たんぱく質ともに推奨量を下回っていると報告されている.食事から十分な栄養素を摂取できない場合は,経口からのホエイたんぱくなどの補充開始を検討する.さらに,座りがちな生活習慣や代謝性アシドーシスは栄養状態の悪化と関連するため,サルコペニア・フレイル対策では身体活動の維持や適切な代謝性アシドーシス是正が重要となる.
Theme Outcomes of peritoneal dialysis treatment during the past half-century
Title Dietary and nutritional management in peritoneal dialysis patients
Author Akihiko Kato Blood Purification Unit, Hamamatsu University Hospital
[ Summary ] Recent studies have demonstrated that sarcopenia and frailty are highly prevalent and associated with hospitalization and mortality in peritoneal dialysis (PD) patients. Although a dietary protein intake of >1.0 g/kg body weight/day with sufficient energy intake is needed to prevent the onset and progression of sarcopenia and frailty, many PD patients reportedly do not consume the recommended levels of dietary protein and energy. When dietary nutrient intakes are lower than the recommended levels, we should consider incorporating oral enteral feeding including whey protein. In addition, since sedentary lifestyle and metabolic acidosis are related to nutritional status deterioration, it is important that patients maintain physical activity and metabolic acidosis be corrected to prevent sarcopenia and frailty.
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