臨牀透析 Vol.34 No.11(2-8)


特集名 透析食の調理者と透析患者
題名 全国各地の透析患者の食事事情 (8) 認知症があり在宅を希望している患者(ケアマネジャーとの連携)
発刊年月 2018年 10月
著者 黒住 順子 重井医学研究所附属病院栄養管理部・管理栄養士
【 要旨 】 認知症は高齢になるほど発症する危険が高まり,透析患者においても認知症を合併する患者が増えている.認知症が進行すると通院が困難になり,日常生活や生命予後にも影響することが考えられる.しかし,認知症がある透析患者が在宅を希望することも少なくない.認知症の人が住み慣れた地域(在宅)で生活を続けていくためには,なんらかの生活支援が必要となる.しかし,管理栄養士だけで十分な情報を得て,解決することは難しい.そこで,ケアマネジャーなど地域で活躍する関係スタッフと連携し,在宅での生活を継続できるよう介護サービスを利用し,患者や家族の負担軽減に努め,支援することが必要である.
Theme Dialysis patients and people who are in charge of preparing food
Title Patients with dementia seeking home care
Author Junko Kurozumi Department of Nutrition, Shigei Medical Research Hospital
[ Summary ] The increasing number of dementia patients increases the risk of developing complications with elderly dialysis patients. That may affect their daily lives and survival rates. As a result, the progression of dementia makes treatment difficult. However, not a few dialysis patients with dementia hope to remain at home. People with dementia who live at home require some life support. However, the problem of getting adequate nutritional information may be difficult. Therefore we should and use nursing care services to help them continue living in their homes, with staff working with regional managers, etc., to support efforts to reduce the burden on patients and their families.
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