臨牀透析 Vol.34 No.10(3-1)


特集名 透析患者の人生の最終段階への関わり方
題名 終末期における管理 (1) 栄養管理への関わり方―経管栄養および胃瘻造設
発刊年月 2018年 09月
著者 北林 紘 新光会村上記念病院栄養科・管理栄養士
【 要旨 】 われわれは,血液透析患者における人生の最終段階の栄養管理について検討した.まず,人生の最終段階では,栄養療法の必要性を判断しなくてはならない.その必要性は患者の生命予後から考慮されるかもしれない.同時に,患者の意思決定も栄養療法を開始する際の重要な判断基準である.そして,もし栄養療法を開始するならば,経皮内視鏡的胃瘻造設術(PEG)を含むすべてのアクセスから検討すべきである.
Theme The management of the end of life in hemodialysis patients
Title Nutritional management during the terminal stage of life -- tube feeding and percutaneous endoscopic gastrostomy
Author Kou Kitabayashi Department of Nutrition, Shinkohkai Murakamikinen Hospital
[ Summary ] We examined nutritional management during the terminal stage of life in patients undergoing hemodialysis. Essentially, it is important to determine the need for nutritional support during the terminal stage of life, and a decision regarding this need may be guided by a patient's prognosis. However, a patient's decision is also an important criterion to determine the initiation of nutritional support. If a decision is made to initiate nutritional support, all modalities including percutaneous endoscopic gastrostomy ought to be considered.
戻る