臨牀透析 Vol.33 No.1(9)


特集名 開かれた透析医療―Integrated Careの具現化
題名 透析患者の栄養療法―心を癒し,楽しみを与えてくれる「食」を
発刊年月 2017年 01月
著者 市川 和子 川崎医療福祉大学臨床栄養学科・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者が高齢化してきていることも要因の一つではあるが,「慢性腎臓病対策」を行っている割には,透析導入時の栄養状態の改善はみられず,旧態依然としてその効果が見えない状況である.その要因の一つに,保存期での栄養指導が不十分であることが挙げられる.維持透析患者においては,食事摂取量が不十分な患者に対し,透析時のタイミングを生かし経口にて栄養補給を行うことも得策である.そして,栄養療法を継続して実施するためには,相応の患者自己負担を検討する時期がきているのではないかと考える.
Theme Integrated Care -- evolving model in nephrology and dialysis
Title Expectations for future dialysis medical care (nutritional management)
Author Kazuko Ichikawa Department of Clinical Nutrition, Kawasaki University of Medical Welfare
[ Summary ] The nourishment status of dialysis patients is not optimal at the time of dialysis introduction ; the older age of these patients is one of the reasons behind this. We performed a counterplan for the occurrence of chronic kidney diseases. However, the effects were just as they had been before. One of the reasons is that the nourishment instruction for patients with chronic kidney disease in the preservation period was insufficient. For dialysis patients whose dietary intakes are insufficient, oral nutritional supplementation is effective during dialysis. Moreover, the time has come for dialysis patients to pay the cost of their own nourishment as needed.
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