臨牀透析 Vol.32 No.8(2-5)


特集名 認知症と透析医療
題名 認知症透析患者に対する栄養サポート
発刊年月 2016年 07月
著者 黒住 順子 重井医学研究所附属病院・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者は,塩分・水分・カリウム・リンなどの摂取が制限されており,過度の食事制限や不適切な食事療法を行うことで食事摂取量が減少し,エネルギーやたんぱく質不足となって,低栄養に陥りやすい.さらに認知症患者では食べられない原因が増加し,低栄養のリスクが高まる.したがって,認知症透析患者の低栄養を防ぐためには,栄養評価に基づいた早期の栄養介入に努めなければならない.栄養介入にあたっては,生活面や咀嚼・嚥下機能障害など食べられない原因を究明し,看護師・言語聴覚士・歯科医師・管理栄養士を含めた多職種連携のもとに支援していくことが大切である.
Theme Cognitive impairment and dialysis therapy
Title Nutritional support for hemodialysis patients suffering dementia
Author Junko Kurozumi Department of Nutrition Management, Shigei Medical Research Hospital
[ Summary ] Dialysis patients need to abide by the prescribed restrictions on intake of foods containing salt, water, potassium, and phosphate. However, excessive dietary restrictions and inappropriate dietary behavior may result in reduced food intake, leading to malnutrition linked protein-energy wasting (PEW). Dementia is another cause of reduced food intake and subsequent malnutrition in elderly patients. Therefore, early nutritional intervention based on comprehensive dietary assessment is essential in preventing malnutrition in elderly dialysis patients suffering from dementia. In addition, transdisciplinary team care provided by nurses and other medical professionals is important to investigate the causative factors of insufficient food intake and improve patient nutritional status.
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