臨牀透析 Vol.32 No.6(8)


特集名 高齢化のなかでのCKD-MBDにどう対応するか?
題名 CKDにおけるリン管理の重要性
発刊年月 2016年 06月
著者 宍戸 寛治 石心会川崎クリニック
【 要旨 】 血清P・Ca濃度と生命予後の関連は当初,透析患者で報告され,わが国のガイドラインでも生命予後を重視し,P・Ca濃度の管理を優先することが推奨されている.その後,保存期CKD,さらには健常者においても正常範囲内の血清P上昇が冠動脈石灰化や死亡率に関与するとの報告もあり,P管理の重要性が強調されている.一方,近年のCKD患者の高齢化,糖尿病の増加に伴い栄養障害の患者の増加が問題となっている.食事からのP摂取量はたんぱく質摂取量と相関することから,P/たんぱく質含有比率やP の生物学的利用率を考慮した食品選択が必要となる.とくに,生物学的利用率の高い無機P を多量に含む食品添加物の摂取を制限することが重要と思われる.
Theme The appropriate management for CKD-MBD in the elderly patients
Title Clinical significance of control of serum phosphate level in CKD
Author Kanji Shishido Department of Internal Medicine, Sekishinkai Kawasaki Clinic
[ Summary ] The relationship between serum phosphate level and mortality risk has been reported primarily in maintenance hemodialysis patients. Recently, this relationship has been reported in predialysis patients and even in non-CKD patients. The clinical significance of control of serum phosphate level has been emphasized in the CKD-MBD guideline of the Japanese Society for Dialysis Therapy. Additionally, advanced age and increase in diabetes mellitus may lead to an increased incidence of malnutrition in CKD patients. Because dietary phosphorus intake is associated with dietary protein intake, dietary phosphorus restriction may result in dietary protein restriction. Observational studies indicate that decreased dietary protein intake may be associated with poor survival in hemodialysis patients. Accordingly, it is necessary to when selecting food, to take into consideration both the phosphate to protein ratio and the bioavailability of phosphorus. In particular, food additives containing large amounts of inorganic phosphorus should be restricted.
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