臨牀透析 Vol.32 No.12(2-5)


特集名 リハビリ・運動療法を活用した高齢腎不全患者の栄養管理
題名 高齢腎不全・透析患者への栄養指導の実際 (5) 急性期から回復した精神疾患を有する高齢透析患者
発刊年月 2016年 11月
著者 吉田 朋子 北里大学病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 最近は高齢透析患者の低栄養や痩せの問題が注目されている.管理栄養士は食事のほかに,環境や精神状態を踏まえて栄養指導を行うことが求められている.食事では,回数,食欲,体重変動,咀嚼や嚥下障害,歯の状態などを把握する.生活環境では同居者や調理担当者の有無を確認する.精神状態では食事の受けとめ方,気分の落ち込み,認知機能障害を確認する.これらを総合的に評価した栄養管理を行うことで低栄養を防止していくことが必要である.そのためには,医師,看護師,薬剤師,臨床工学技士,ソーシャルワーカー,管理栄養士の透析チームに加え,精神科リエゾンチームや介護職などと連携していくことが重要である.
Theme Nutritional care for elderly chronic kidney disease patients utilizing rehabilitation and kinestology
Title Nutritional management for elderly dialysis patients with mental illness recovering from acute conditions
Author Tomoko Yoshida Department of Nutrition, Kitasato University Hospital
[ Summary ] The problem of malnutrition and emaciation in elderly dialysis patients has recently come to the forefront. Registered dietitians are required to conduct nutritional consultations for the patients in relation to their environment and mental condition, as well as their eating habits. In relation to eating habits, the number of meals, appetite, weight fluctuation, chewing/swallowing disorders, and the state of the patients' teeth are checked. Regarding patients' living environment, we must confirm the presence of housemates and/or individuals who can cook for the patient. Hunger, depression, and cognitive dysfunction may be confirmed in respect to patients' mental condition. It is necessary to prevent malnutrition through nutritional management, which is comprehensively assessed in terms of the above aspects. The dialysis team including doctors, nurses, pharmacists, clinical engineers, medical social workers, and registered dietitians must cooperate with the psychiatric liaison team and care workers.
戻る