臨牀透析 Vol.31 No.1(4-11)


特集名 透析患者の悪性腫瘍の早期発見と予防
題名 透析患者の悪性腫瘍の危険因子と予防対策 (11) 食事内容とがん
発刊年月 2015年 01月
著者 金澤 良枝 東京家政学院大学現代生活学部健康栄養学科/腎臓・代謝病治療機構
著者 中尾 俊之 腎臓・代謝病治療機構
【 要旨 】 健康日本21(第二次)におけるがん予防対策として,がん予防の食事について示されている.これは,適正なエネルギーバランス,食塩摂取量のコントロールや適量の野菜・果物摂取,適温摂取,適量飲酒である.透析患者の食事療法の基本である適正なエネルギー摂取と三大栄養素のバランス,食塩・水分のコントロール,血清カリウム値を配慮し野菜や果物を摂取する,アルコールは水分量として捉え適量飲酒とするなど,特別に異なる食事管理ではない.
Theme Early detection and prevention for cancer of dialysis patients
Title Cancer prevention and diet in dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Department of Health and Nutrition, Faculty of Contemporary Human Life Science, Tokyo Kasei Gakuin University / Kidney and Metabolic Disease Treatment Organization
Author Toshiyuki Nakao Kidney and Metabolic Disease Treatment Organization
[ Summary ] A variety of dietary factors have been studied in relation to cancer. Overall, dietary fat, fruits, vegetable, and fiber have not consistently been shown to affect cancer risk. Intake of other nutrients, particularly certain micronutrients, may offer a degree of protection against certain malignancies. Excess alcohol consumption increases the risk of multiple cancers. The ministry of Health, Labour and Walfare of Japan suggests a diet to prevent cancer in the guidelines termed "Healthy Japan 21". Since studies on diets to promote cancer prevention in dialysis patients are scarce, the same guidelines as those for the general population should be also applied to dialysis patients.
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