臨牀透析 Vol.30 No.13(1)


特集名 透析患者におけるテーラーメイドの栄養管理のあり方を模索する
題名 慢性腎臓病食事ガイドラインの意味するものとは!
発刊年月 2014年 11月
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 2014年は,慢性腎臓病(CKD),糖尿病性腎症の食事ガイドラインが相次いで改定された.透析患者の高齢化が進み,10年前と比較して導入患者の状況は大きく変化した.今後は身長,体重だけではなく,年齢や身体活動量,合併症など,個別の患者の状態に応じた目標を設定し,エネルギー,たんぱく質,食塩,リン,カリウムを調整していくことが重要である.管理栄養士はガイドラインの内容をよく理解したうえで,そこに記載されている数値に固執するのではなく,患者の全身状態の改善・維持に向けて臨機応変に対応することが求められる.
Theme The way of tailor maid nutritional management for dialysis patients
Title Dietary guidelines for dialysis patients
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
[ Summary ] The numbers of age dialysis patients advance yearly. Situations regarding intake of these patients have greatly changed over the past twenty years. Therefore, unless we reform and utilize dietary guidelines by considering various factors for example age and sex of the patient, it is difficult to adapt treatment practices, including nutritional management for individual patients. In clinical settings, it is necessary to set goals for individual patients. With this in mind, we need to control input of amounts of energy, protein, salt, phosphorus, and potassium. Dieticians must implement guidelines to achieve their goals of adaptating to circumstances improving maintenance and overall patient status. Even when patients' physical paramenters are the same, food absortion metabolic rates and muscle mass are multifarious. In conclusion, we must conduct systemic nutrient assessments based on treatment diet any adjustments, to achieve optimum quality of life for our patients.
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