臨牀透析 Vol.29 No.8(5-4)


特集名 透析患者の栄養障害とNSTの可能性
題名 規模別NST活動の展開 (4) 介護施設
発刊年月 2013年 07月
著者 草刈 祥子 医療法人衆和会長崎腎病院栄養課・管理栄養士
著者 畠山 今日子 医療法人衆和会長崎腎病院栄養課・管理栄養士
著者 山下 万紀子 社会福祉法人照善会こくら庵・管理栄養士
著者 小松 利恵子 社会福祉法人照善会こくら庵・管理栄養士
著者 原田 孝司 医療法人衆和会長崎腎病院
著者 舩越 哲 医療法人衆和会長崎腎病院
【 要旨 】 高齢化社会が進み,高齢透析患者数は年々増加している.社会環境の変化により独居高齢者数は増加し,介護施設の必要性が大きく迫られているが,透析患者が入居可能な介護施設は少ない.高齢者特有の身体状況の変化や精神状態,生活環境の変化に加え,透析患者は食事制限や水分制限などが必要であるため低栄養に陥りやすく,栄養管理を含めた介護支援は非常に重要である.
本稿では,当施設の病院と特別養護老人ホーム間での栄養管理サポート体制について述べる.
Theme Protein-energy wasting and potentiality of NST in dialysis patients
Title NST action in care house
Author Shoko Kusakari Department of Nutrition, Nagasaki Kidney Hospital
Author Kyoko Hatakeyama Department of Nutrition, Nagasaki Kidney Hospital
Author Makiko Yamashita Department of Nutrition, Kokura An
Author Rieko Komatsu Department of Nutrition, Kokura An
Author Takashi Harada Nagasaki Kidney Hospital
Author Satoshi Funakoshi Nagasaki Kidney Hospital
[ Summary ] As our population ages, the number of elderly dialysis patients increases yearly. Societal changes have resulted in a rise in the number of elderly people living alone, creating an ongoing need for nursing facilities. However, few such facilities accept dialysis patients. In addition to the physical, emotional, and environmental changes experienced by the elderly, dietary and fluid restrictions associated with dialysis put elderly patients at risk of malnutrition. Thus, nursing care, including nutritional management, is extremely important for these patients.
This article describes the nutritional management support system established between homes for the elderly caring for those who require special care and hospitals associated with our institution.
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