臨牀透析 Vol.29 No.8(5-3)


特集名 透析患者の栄養障害とNSTの可能性
題名 規模別NST活動の展開 (3) クリニック
発刊年月 2013年 07月
著者 尾上 未玲 おさふねクリニック
著者 中田 淳子 おさふねクリニック管理栄養士
著者 中村 明彦 おさふねクリニック看護師
【 要旨 】 NST(nutrition support team)活動はおもに,病院において入院患者に対するものであった.糖尿病合併や高齢者,長期透析患者の増加など栄養障害を有する透析患者が増加しているわが国の現状から,透析クリニックにおいてもNST活動のニーズが高まることが容易に予想される.しかし,無床クリニックではNST加算が算定できないことや,資源に制限のある透析クリニックにおいて,NST活動の実践は困難であるのが現状かもしれない.そのため,透析クリニックにおけるNST活動の報告は乏しい.透析患者が質の高い透析ライフを送るためにも,透析クリニックにおいてもNST活動の普及が今後の重要な課題と考えられる.
Theme Protein-energy wasting and potentiality of NST in dialysis patients
Title Possibility of nutrition support team for dialysis patients in clinic
Author Mirei Onoue Registered Dietitian, Osafune Clinic
Author Junko Nakada Nurse, Osafune Clinic
Author Akihiko Nakamura Doctor, Osafune Clinic
[ Summary ] Nutritional status is the most important factor guaranteeing long term survival along with a higher quality of life for dialysis patients. Not only general hospitals but also outpatient clinics require assessment of dialysis patient nutritional status. Since the revisions in medical service payment guidelines made in 2012, an nutrition support team (NST) charge for administive costs has applied only to inpatients. Our outpatient dialysis clinic has provided NST services with nutritional evaluation of dialysis patients. These are few reports on NST activity in dialysis clinic at this time, even though NST services are important to help dialysis patients have a high-quality of life. We hope NST care may be extended to more dialysis clinics in Japan.
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