臨牀透析 Vol.29 No.8(5-2-2)


特集名 透析患者の栄養障害とNSTの可能性
題名 規模別NST活動の展開 (2) 亜急性期~慢性期病院 2. 透析患者における栄養管理の必要性と浸透
発刊年月 2013年 07月
著者 瀬戸 由美 永仁会病院栄養管理科・管理栄養士
著者 松永 智仁 永仁会病院腎センター
【 要旨 】 当院は消化器科,糖尿病科,腎臓科に特化した小規模急性期病院である.NST(nutrition support team)は2002年東北地方で最初に立ち上げ,職員全員がメンバーで活動を行っている.腎臓科は,NST立ち上げ以前から透析治療に栄養療法は組み込まれるべきものであるという考えのもと,チーム医療を行っている.透析室の栄養管理は栄養スクリーニング,栄養アセスメント,ケアプランの実施と見直しからなる,PDCA(plan,do,check,action)マネジメントサイクルを導入している.現在NSTの活動はないが,回診,カンファランスのなかで栄養に関する問題や改善点の報告を行い,各職種も把握できる体制になっており,診療のなかに浸透している.
Theme Protein-energy wasting and potentiality of NST in dialysis patients
Title Nutritional management for dialysis patients
Author Yumi Seto Department of Food and Nutrition, Eijinkai Hospital
Author Tomohito Matsunaga Kidney Center, Eijinkai Hospital
[ Summary ] Eijinkai Hospital is an acute care facility specializing in gastroenterology, diabetes care and nephrology. In 2002 our NST staff was the first to be established in the Tohoku region. The department of kidney disease provides team medical treatment with a concept which nutritional management should be added in dialysis therapy, before NST was established. Nutritional management methods in dialysis situation have been introduced into the PDCA management cycle. The PDCA management cycle consists of enforcement and reexamination of nutritional screening, nutritional assessment, and care plans. Although NST has been omitted, nutrition treatment has become a component of routine medical examinations.
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