臨牀透析 Vol.29 No.12(4-4)


特集名 透析スタッフの教育と診療レベルの向上
題名 各職種の現場でのスタッフ教育 (4) 管理栄養士
発刊年月 2013年 11月
著者 田村 智子 寿楽会大野記念病院診療支援部栄養科・管理栄養士
【 要旨 】 透析医療はチーム医療であり,その一員としての管理栄養士の役割は重要である.管理栄養士が食事療法の専門性を発揮し,チーム医療の一員としてその責任を果たすには知識,技術の習得が必要である.さらには医療スタッフ,患者とのコミュニケーション能力も必要である.しかし,多くの病院,クリニックで管理栄養士の配置数は他の職種に比較し少なく,先輩職員から教育を受ける体制が整っているとは言い難い.そのような環境においての管理栄養士の教育のあり方,いかにして知識,技術を習得していくかについて述べる.
Theme Education of the dialysis staff to achieve better quality care
Title Education of registered dietitians
Author Satoko Tamura Department of Nutrition, Ohno Memorial Hospital
[ Summary ] Dialysis is provided by teams of caregivers. The role of dietitians is vital in providing care for dialysis patients. It is essential for dietitians to be properly trained in providing care to these patients. The dialysis care team must communicate adequately with each other, the patients and the patients’ families. There is generally only one dietician available per care facility so, the responsibility of providing proper nutrition to all these patients falls to that one individual. Because of this fact, dieticians have little opportunity to learn from their predecessors. On the job training of dieticians who provide care for dialysis patients is discussed.
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