臨牀透析 Vol.29 No.12(3-4)


特集名 透析スタッフの教育と診療レベルの向上
題名 透析医療に関する教育制度 (4) 栄養士・管理栄養士
発刊年月 2013年 11月
著者 武政 睦子 川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科・管理栄養士
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 栄養士法で,「栄養士とは,都道府県知事の免許を受けて,栄養士の名称を用い」,管理栄養士とは,「厚生労働大臣の免許を受けて,管理栄養士の名称を用いる」と定められている.管理栄養士は,全員栄養士免許を取得している.管理栄養士は,「傷病者に対する栄養管理・栄養指導や栄養状態や栄養状態の評価・判定等の専門家」として位置づけられ,医療のなかで積極的な活動が求められている.栄養士・管理栄養士向けの透析医療に関する公的教育制度はなく,筆者らは平成4年に「岡山腎不全食研究会」を開設し,透析医療に従事する栄養士・管理栄養士の知識と技術の向上に力を注いでいる.
Theme Education of the dialysis staff to achieve better quality care
Title Education for registered and nonregistered dietitians
Author Mutsuko Takemasa Department of Clinical Nutrition, Faculty of Health Science and Technology, Kawasaki University of Medical Welfare
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
[ Summary ] According to the Dietitian's Act, dietitians or nutritionists receive their licenses to operate in this capacity from regional administrative authorities.
Nationally registered dietitians receive their licenses to operate in this capacity from the Ministry of Health, Labor and Welfare. All nationally registered dietitians, must acquire dietitians licenses.
Registered dietitians are used as specialists in the assessment and determination of nutritional status, as well as provision of nutritional management and guidance for injured individuals". Proactive application of treatment modalities is presented.
We established "Okayama Renal Diet Therapy" in 1992, and are providing it to dietitians and nationally registered dietitians engaged in dialysis treatment.
戻る