臨牀透析 Vol.29 No.11(2-9)


特集名 わが国におけるAKI診療の現状と課題
題名 [各論]AKIに対する保存療法―栄養管理の重要性
発刊年月 2013年 10月
著者 菅野 義彦 東京医科大学病院腎臓内科
著者 柏 真紀 慶應義塾大学医学部腎臓内分泌代謝内科
【 要旨 】 KDIGOのAKI(急性腎障害)に関するガイドラインには栄養管理についての記載もあるが,この領域の性質からエビデンスレベルの高いものではない.しかしながらこれまでと異なり,処方についての具体的な数値が記載されているためにこれを日常診療に活かすべきである.わが国のAKI治療においては栄養管理に対する意識が非常に低く,数値を云々できる状態にない可能性がある.腎臓専門医がAKI症例のコンサルトを受けたら,必ず栄養状態の評価と処方調整を行うべきである.
Theme Current trends and issues for medical management of acute kidney injury in Japan
Title Nutritional management for acute kidney injury
Author Yoshihiko Kanno Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Maki Kashiwa Division of Endocrinology, Metabolism and Nephrology, Keio University School of Medicine
[ Summary ] The KDIGO Clinical Practice Guidelines for Acute Kidney Injury provide some suggestions concerning nutritional management. Compared to previous guidelines, tangible values for energy, protein intake are considered to be useful for routine clinical work. However, nutritional management may tend to be forgotten by doctors including renal specialists, in very tense clinical situations. Nutritional assessment and communication with other care givers are necessary and very important for proper management of AKI patients. The same is true for infusion control and preparation of renal replacement therapy.
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