臨牀透析 Vol.28 No.9(2-2)


特集名 透析患者における生活習慣改善策
題名 [各論―各生活習慣が及ぼす影響と具体的な対策]食事摂取の不足―エネルギー,たんぱく質,微量元素
発刊年月 2012年 08月
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
著者 安原 幹成 笠岡第一病院栄養管理科・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者の食事摂取量の不足の原因としては,腎不全に伴う身体的な症状(たとえば味覚異常や尿毒症による食欲不振など)に加え,多量の服薬とそれに伴う副作用,さらには透析時間の延長や生活活動量の低下など,多くの要因が考えられる.対策としては,原因リストを作成の後,対応可能な順に実施を行う.栄養補給ルートの確認からはじめ栄養量の設定,具体的な補給品の選定実施を行う.なかでももっとも簡便な方法として,透析時での経静脈栄養補給がある.次いで経済的な面を考慮して,経腸栄養剤などの選択肢も検討する.経口栄養剤も,最近では腎不全専用のものも開発されているので,早期からの補給は効果的と考える.
Theme Improving Plans for Lifestyle in Patients on Chronic Dialysis
Title Poor dietary intake:energy, protein, trace element
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
Author Mikinari Yasuhara Department of Nutrition, Kasaoka Daiichi Hospital
[ Summary ] Many factors influence the dietary habits of dialysis patients, such as physical symptoms concerned with renal insufficiency, large quantities of medicines consumed and side effects from medicines, as well as extension of dialysis time and declines in activity. Preventive measures to avert malnutrition include making lists of the causes of symptoms and working out solutions. In addition, we must confirm supplementation routines, including refill schedules. The simplest and easiest method is to nourish dialysis patients intravenously during dialysis sessions. In addition, we must examine treatment choices such as nutrients for intestinal administration in consideration of cost. Recently, oral nutritional supplements for chronic renal failure have been developed. As a result, oral nutrition for early stage renal failure now considered to be effective.
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