臨牀透析 Vol.28 No.2(8)


特集名 糖尿病腎症と血糖コントロール
題名 透析患者の糖尿病コントロールにおける管理栄養士の役割
発刊年月 2012年 02月
著者 金澤 良枝 東京家政学院大学・管理栄養士/東京医科大学腎臓内科
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓内科
【 要旨 】 糖尿病(性)腎症による透析患者の食事管理は,糖尿病治療でもっとも基本となる事項の一つである.食事内容は非糖尿病透析患者と同様に,食塩,水分,カリウムの管理がきわめて重要である.そのうえで,活動量に見合った適正なエネルギー管理を基盤としてたんぱく質の過剰摂取を避け,脂質の適正比率を定めて,三大栄養素の適正配分を配慮する.食事療法のみで血糖管理が不良であれば,経口血糖降下薬の内服やインスリン療法によりコントロールする.管理栄養士は栄養管理状態を客観的に評価し,患者に具体的な食事の摂取方法を提案することが重要である.
Theme Glycemic Control and Diabetes with Chronic Kidney Disease
Title Dietary treatment and role of registered dietitians in management of diabetic dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Tokyo Kasei Gakuin University / Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] Dietary treatment is a fundamental issue in the management of diabetic dialysis patients. As the same manner for non-diabetic dialysis patients, control of salt, water and potassium intake are vital in providing dietary treatment for diabetic dialysis patients. Consideration of adequate percentage intake of three major nutrients, carbohydrates, proteins and fats, is essential. Optimal energy intake adjusted to individual physical activity levels, avoiding excessive intake of protein and proper intake of fats should be considered. In the case of poor blood glucose control, administrations of insulin or hypoglycemic agents is necessary. Registered dietitians are expected to play a role in nutritional assessment and proposals for practical methods to provide dietary treatment for these patients.
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