臨牀透析 Vol.28 No.12(2-5)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 個別対応がとくに必要な症例から学ぶ (5) 体液管理に難渋した腹膜透析患者
発刊年月 2012年 11月
著者 角谷 裕之 川崎医科大学腎臓・高血圧内科学
著者 佐々木 環 川崎医科大学腎臓・高血圧内科学
著者 柏原 直樹 川崎医科大学腎臓・高血圧内科学
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 体液管理は腹膜透析患者において最も重要な診療目標となる.そのため導入前から厳格な食塩摂取量の把握を含め,ナトリウムのIn―Outバランス管理が重要である.その結果,体液管理が容易となる.同時に腹膜透析療法システムや透析液によりナトリウムのIn―Outバランスが大きく異なってくるため変更時には繰り返し確認を行い,食事による食塩管理の重要性を継続し指導することが大切である.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title The fluid management of peritoneal dialysis patients
Author Hiroyuki Kadoya Division of Nephrology and Hypertension, Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Tamaki Sasaki Division of Nephrology and Hypertension, Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Naoki Kashihara Division of Nephrology and Hypertension, Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
[ Summary ] Fluid management is the most important goal-directed therapy for peritoneal dialysis patients. Therefore, it is essential to manage the balance of sodium input and output, including an understanding strict salt intake levels before the initiation of dialysis. Through proper control, fluid management may be facilitated. The balance of sodium input and output will differ greatly depending on the dialysate used and the peritoneal dialysis therapy system employed. For that reason, we should frequently confirm sodium levels whenever dialysis therapy systems are changed. It is important to continue education concerning the need for dietary salt management.
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