臨牀透析 Vol.28 No.12(2-3)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 個別対応がとくに必要な症例から学ぶ (3) 後期高齢者(老老介護状態)
発刊年月 2012年 11月
著者 中嶌 美佳 矢吹嶋クリニック・管理栄養士
著者 谷田 秀樹 矢吹病院内科
著者 政金 生人 矢吹嶋クリニック内科
【 要旨 】 現代の少子高齢化と透析医療の進歩により高齢透析患者の独居や老老介護が増加している.栄養評価と介入には患者背景を明らかにする必要があるが,高齢透析患者,とくに独居者や老老介護者では身体や認知機能の低下により状況把握が困難な例も多い.よって多職種との連携をこまやかに行うことが重要となる.高齢透析患者は合併症による全身状態の変化やライフイベントに対応できず,栄養障害に陥りやすい傾向がある.よってガイドラインを画一的に遂行するのではなく,栄養状態や体重変化を観察しながら,経時的に評価しつつ調整を加える必要がある.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title Care for elderly dialysis patients
Author Mika Nakajima Department of Nutrition, Yabukishima Clinic
Author Hideki Tanida Department of Nephrology, Yabuki Hospital
Author Ikuto Masakane Department of Nephrology, Yabukishima Clinic
[ Summary ] The progressive aging of the dialysis population has lead to various medical and social problems. Elderly dialysis patients may easily become malnourished because their physical and cognitive abilities may deteriorate. Nutritional problems may worsen if patients live alone or live only with other elderly persons.
We must carefully exchange information about these patients so various medical staff members may maintain and improve the nutritional condition of these elderly dialysis patients. We must also care for them not only by employing flexible nutritional guidelines but also in terms of their nutritional and social conditions which can be evaluated by medical staff members. Repeated dietary assessment and interventions are essential for taking care of elderly dialysis patients.
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