臨牀透析 Vol.28 No.12(1-2-2)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 外来通院症例から学ぶ (2) 腹膜透析 2. 維持期(3~5年):糖尿病と非糖尿病患者の比較
発刊年月 2012年 11月
著者 田代 千恵子 麻生飯塚病院栄養部・管理栄養士
著者 黒土 直美 麻生飯塚病院腎臓内科外来・看護師
著者 武田 一人 麻生飯塚病院腎臓内科
【 要旨 】 腹膜透析(PD)の維持期では,安定した患者ほど過食によって,高脂血症,肥満が進行することが多い.また,過食(たんぱく質摂取過剰)は,高リン血症にも繫がる.そのため,糖尿病の有無に関わらず,個々の患者に合わせたエネルギー量とたんぱく質摂取量が重要であり,0.8g/kgのたんぱく摂取に応じたエネルギーを算出して栄養指導を行った.どのPDの症例も,過栄養,低栄養を予防でき,腹膜機能の温存ができた.
低たんぱく食の安定管理がその後,PD患者の生命予後,PD継続において,メリットを生み出す可能性が示唆された.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title In the stable period PD cases between DM and non DM in the out patient department of Aso-Iizuka Hospital
Author Chieko Tashiro Department of Clinical Nutrition, Aso-Iizuka Hospital
Author Naomi Kurotsuchi Department of Renal out patient, Aso-Iizuka Hospital
Author Kazuhito Takeda Department of Nephrology, Aso-Iizuka Hospital
[ Summary ] In the maintenance phase of the peritoneal dialysis, hyperlipidemia, and obesity often progress by overeating as the stable PD patients. Also the protein excessive intake leads to hyperphosphatemia. For the each one of all my PD patients, we calculated appropriate calorie and accepted protein intake of 0.8 g/kg and performed the nutrition guidance. Most of my PD patients could prevent obesity and malnutrition, and the peritoneal function was still available for preservation without hyper-permeability.
It was suggested to bring about a major merit about the survival rate and technical survival rate of the PD patients under the stable management of the low protein diet (0.8 g/kg) subsequently.
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