臨牀透析 Vol.28 No.12(1-2-1)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 外来通院症例から学ぶ (2) 腹膜透析 1. 透析導入期
発刊年月 2012年 11月
著者 中元 秀友 埼玉医科大学総合診療内科
著者 西山 強 所沢腎クリニック・メディカルコーディネーター
著者 高城 慶衣子 埼玉医科大学栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 患者の生活を考えるうえで,食事はきわめて重要な位置を占めている.その意味でも,慢性腎臓病(CKD)の患者が満足し,そして長期に継続できるような栄養指導を行っていくことが重要である.さらに医師,看護師,薬剤師,栄養士,そしてソーシャルワーカーとの連携をとった患者指導を行うこと,そのためのチーム医療がポイントとなる.
腹膜透析(PD)導入に伴う栄養指導では,保存期の腎不全とは大きな変化が生じる.末期腎不全患者では高エネルギー,低たんぱく食が基本である.腎不全末期には0.5g/kgといった,極端なたんぱく制限が必要となってくる.一方PD導入後の栄養指導の基本は,PD液からのブドウ糖吸収もありエネルギー制限が基本となる.栄養指導の基本は30~35 kcal/kg/dayであるが,PD液からのブドウ糖移行を計算する必要がある.またたんぱく摂取量の基本は0.9~1.2 g/kg/dayであり,たんぱく摂取量は正常から軽度の制限となる.PD導入後長期になると,むしろ低たんぱく,エネルギー過多に伴う高脂血症を合併することも多く,さらなるエネルギー制限が必要な場合も生じてくる.PD導入に当たっては,個々の患者の状態を的確に把握し,それに応じた栄養指導が必要となる.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title Nutrition through peritoneal dialysis
Author Hidetomo Nakamoto Department of General Internal Medicine, Saitama Medical School
Author Tsuyoshi Nishiyama Medical Coordinate Session, Tokorozawa Kidney Clinic
Author Keiko Takashiro Dietitian Session, Saitama Medical School
[ Summary ] When considering patients' lives, diet plays an important role. Coordinated treatment by medical teams, including doctors, nurses, pharmacists, social workers and dieticians, is required for patient care.
Major changes in nutritional needs occur with the initiation of PD. High calorie low-protein diets are the foundation of preserving the lives of end stage renal disease patients. Protein restrictions as well as 0.5 g/kg are needed for ESRD patients.
The foundations of nutritional profi les post PD introduction must include outlines of, caloric restriction to approximately 30 - 35 Cal/kg/day. In addition, we must calculate glucose shifts due to dialysis solutions. Caloric restriction is also required for PD patients. Protein intake should be in the 0.9 - 1.2 g/kg/day range and deviating slightly from normal levels.
After long periods of PD administration, hyperlipemia often accompanies low protein levels in many PD patients. After PD is introduced, patients' conditions must be checked precisely, and we must adjust their nutrition in relation their condition.
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