臨牀透析 Vol.28 No.11(2-1-2)


特集名 腎不全医療とチーム医療
題名 腎不全医療におけるチーム医療のさらなる推進に向けて (2) 管理栄養士の立場から
発刊年月 2012年 10月
著者 神谷 春衣 聖隷浜松病院栄養課・管理栄養士
著者 鈴村 里佳 聖隷浜松病院栄養課・管理栄養士
著者 倉田 栄里 聖隷浜松病院栄養課・管理栄養士
著者 笹川 小百合 聖隷浜松病院栄養課・管理栄養士
著者 磯﨑 泰介 聖隷浜松病院腎センター
【 要旨 】 栄養管理は,慢性腎臓病(chronic kidney disease;CKD)患者の予後と生活の質(quality of life;QOL)の改善に必須である.当院では医師,管理栄養士,看護師,薬剤師,臨床工学技士など多職種による腎臓サポートチームが,保存期から透析期までシームレスな集学的治療(栄養療法を含む)を行っている.また,かかりつけ医と腎臓専門医の「2人主治医制」による双方向的病診連携により,CKDの重症化予防に努めている.
Theme Team medicine in the treatment for renal failure
Title Role of registered dietitians in team approach for chronic kidney disease (CKD)
Author Harue Kamiya Department of Nutrition, Seirei Hamamatsu General Hospital
Author Rika Suzumura Department of Nutrition, Seirei Hamamatsu General Hospital
Author Eri Kurata Department of Nutrition, Seirei Hamamatsu General Hospital
Author Sayuri Sasagawa Department of Nutrition, Seirei Hamamatsu General Hospital
Author Taisuke Isozaki Department of Nephrology, Seirei Hamamatsu General Hospital
[ Summary ] Nutritional therapy is necessary to improve the prognosis and quality of life (QOL) of CKD patients. In our hospital, the kidney support team (KST) consists of renal specialists, registered dietitians, nurses, pharmacists and clinical engineers, who provide seamless multidisciplinary therapy for CKD patients from the pre-dialysis stage to the dialysis phase. It is also important to prevent the progression of CKD with care provided at hospitals and clinics.
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