臨牀透析 Vol.27 No.9(2-6-3)


特集名 透析患者と血圧異常
題名 [各論]血圧管理の実際 (3) 食事療法―減塩療法
発刊年月 2011年 08月
著者 鈴木 洋行 浜松医科大学第一内科
著者 加藤 明彦 浜松医科大学血液浄化療法部
【 要旨 】 透析患者における減塩療法は,血圧コントロールと,透析間の体重増加を少なくするために必要である.無尿の透析患者は,食塩を8g摂取するとおよそ1l飲水する.1日6g未満の減塩を行うと,1日の体重増加が0.8kgに抑えられる.減塩には体重増加抑制以外に,透析中の低血圧予防,左室肥大の改善,予後改善効果があることも示唆されている.透析患者では,尿毒症,亜鉛欠乏,唾液分泌減少,薬剤の影響などによる味覚異常が存在し,減塩療法を難しいものにしている.効果的な減塩を行うためには患者以外にも,医療従事者,家族にも理解されている必要がある.誤った減塩は栄養不良をきたすおそれがあるので,全身状態に注意しながら行わなければならない.
Theme Abnormal Blood Pressure in Dialysis Patients
Title Low salt diet for dialysis patients
Author Hiroyuki Suzuki First Department of Medicine, Hamamatsu University School of Medicine
Author Akihiko Kato Division of Blood Purification, Hamamatsu University School of Medicine
[ Summary ] Low salt diets are beneficial for dialysis patients because of the role of salt restriction in the management of hypertension and interdialytic weight gain. Anuric hemodialysis patients will need to take in approximately 1 l of water for every 8 g salt consumed. Patients who restrict salt intake to < 6 g/day should gain no more than 0.8 kg/day. Low salt diets may also be beneficial in terms of decreasing intradialytic hypotension, left ventricular mass, and mortality. Taste disturbances from uremia, zinc deficiency, sialoschesis, and medications makes salt restriction more difficult in some patients. Education concerning dietary salt intake should be provided for staff members, families and patients. Close monitoring of overall condition should be conducted because low salt diets may be linked to lower nutrient intake.
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