臨牀透析 Vol.25 No.5(1-2)


特集名 血液透析処方をどのように選択するか
題名 治療法,操作条件の選択基準 (2) ダイアライザの選択 -- 溶質除去性能,生体適合性
発刊年月 2009年 05月
著者 友 雅司 大分大学医学部総合内科学第二講座
【 要旨 】 ダイアライザの除去性能のうち,小分子量物質の除去性能にて差はない.また,本邦で使用されているダイアライザの大部分においてBeta2MGの除去性能に大きな差はない.除去性能の差別化は分子量30,000領域の蛋白除去性能とアルブミンの漏出においてなされる.アルブミン漏出の多いダイアライザは,アルブミン結合している尿毒素の除去やレプチンの除去による食欲改善に有効と考えられる.しかし,アルブミン漏出の多いダイアイライザ使用においては症例の栄養状態などに留意すべきである.
本邦で使用されているダイアライザの大部分が合成高分子膜素材ダイアライザであり,生体適合性はキュプロファン膜ダイアイライザに比較して向上している.PS膜においては親水化剤としてのPVPの問題点も議論されている.EVAL膜,PMMA膜素材が栄養状態の改善に効果的に作用するとの報告もあり,高齢者や栄養状態の悪い患者への有用性も期待される.栄養状態への影響を念頭におき,除去性能と生体適合性に留意してダイアライザを選択すべきである.
Theme Achieving Adequate Dialysis Prescription for Individual Patients
Title Selection of dialyzer removability and biocompatibility
Author Tadashi Tomo Department of Internal Medicine II, Faculty of Medicine, Oita University
[ Summary ] There is no significant difference between the removal ability of any of the Beta2 MG dialyzers primarily employed for HD treatment in Japan. The removal ability of dialyzers is determined by their capacity to eliminate low molecular weight proteins or those with molecular weights in the range of 30,000 or albumin leakage. Dialyzers with albumin leaking properties are thought to be effective in the removal of albumin bound uremic toxins and improving the appetite of dialyzed patients by removing leptin. In cases where albumin leaking dialyzers are used, careful observation of the nutritional status of patients should be carried out.
Most dialyzers used for HD treatment in Japan are of the synthetic high molecular weight membrane material type. The biocompatibilities of these dialyzers have been improved compared to cuprophan dialyzers. The problems with PVP in PS dialyzers are discussed. There have been several reports concerning the improved effects on nutritional status of patients through use of EVAL or PMMA dialyzers. Further use of these dialyzers for senile or undernourished patients is expected in the future. In selecting dialyzers, it is important to keep in mind the influence of their removal ability and biocompatibility in relation to the nutritional status of patients.
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