臨牀透析 Vol.25 No.13(2-6-2)


特集名 CKD患者の輸液と経腸栄養の指針 -- ステージ4・5患者への対策
題名 [各論]VI. 経腸栄養療法の現状と課題 (2) 透析患者
発刊年月 2009年 12月
著者 森山 幸枝 広島女学院大学生活科学部管理栄養学科/佐藤循環器科内科・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者の栄養状態を維持するためは,継続した食事摂取量の確保が第一である.透析患者は,加齢や心血管疾患合併による食事摂取量の低下や咀嚼・嚥下障害から,必要栄養素量が満たされなければ,容易にたんぱく質・エネルギー栄養障害(PEM)に陥りやすい.したがって,経腸栄養剤を食事と併用することで低栄養状態を防ぐことは透析患者にとって有用である.また,経管栄養(PEG を含む)では,水分量やミネラル含有量に注意しながら,通常の食事と同様に栄養管理を行っていく.管理栄養士をはじめとする透析スタッフは,種々の経腸栄養剤の栄養成分を確認し,患者個々に応じた適切な経腸栄養剤を選ぶことが大切である.
Theme Strategies of Parenteral and Enteral Nutrition in Patients with Chronic Kidney Disease Especially at Stages 4 and 5
Title Current aspects of enteral nutrition and nutritional problems in dialysis patients
Author Yukie Moriyama Hiroshima Jogakuin University / Sato Junkanki Hospital
[ Summary ] It is important for dialysis patients to maintain their nutritional status through adequate nutritional intake. It is possible these patients have protein-energy malnutrition(PEM)due to decreased nutritional intake or dysphagia related aglutition. This is particularly true in elderly dialysis patients and those with histories of cardiovascular disease. Therefore, it is essential that they receive elemental nutrition with their meals to prevent malnutrition. In cases where tube feeding (including gastrogavage) is employed, management of water restriction and nutrients is necessary. It is important that all staff members check nutrient levels being delivered with elemental nutrition and choose appropriate elemental nutrition formulas in consideration of the condition of their patients.
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