臨牀透析 Vol.25 No.13(2-1)


特集名 CKD患者の輸液と経腸栄養の指針 -- ステージ4・5患者への対策
題名 [各論]I. 静脈・経腸・経口栄養の選択方法
発刊年月 2009年 12月
著者 佐々木 雅也 滋賀医科大学附属病院栄養治療部
著者 荒木 信一 滋賀医科大学附属病院腎臓内科
【 要旨 】 腎不全患者における静脈・経腸・経口栄養の選択方法における基本方針は,他の疾患と異なるものではない.食事摂取がもっとも優れた栄養法であることはいうまでもないが,意識障害や嚥下障害などにより経口摂取が不能な場合,消化器疾患により経口摂取が不可能な場合などには,経腸栄養や静脈栄養が選択される.その際,「腸が機能している場合には腸を使う」のが原則である.静脈栄養,とくに中心静脈栄養は,必要なエネルギーを確実に投与できる栄養法であるが,腸粘膜の萎縮やbacterial translocation が問題となる.なるべく早期に経腸栄養に移行するか,併用するべきである.
Theme Strategies of Parenteral and Enteral Nutrition in Patients with Chronic Kidney Disease Especially at Stages 4 and 5
Title Selecting nutritional methods for renal failure treatment
Author Masaya Sasaki Division of Clinical Nutrition, Shiga University of Medical Science
Author Shinichi Araki Department of Internal Medicine, Shiga University of Medical Science
[ Summary ] Patients with renal failure are at high risk of malnutrition because of uremia and impaired oral food intake. Therefore, nutritional management is necessary to prevent malnutrition and to maintain optimum nutritional status. If a patient with renal failure has functional intestines, oral feeding is the best method for nutritional management. However, if he/she is unable or unwilling to eat sufficient quantities of food to meet his/her nutritional requirements, enteral nutrition (EN) or parenteral nutrition (PN) is necessary. In principle, when his/her intestines work properly, EN should be the first option. PN should be selected for patients whose intestines can be used as a nutritional route, because long term PN poses risks of intestinal atrophy or bacterial translocation.
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